brain-waves.jpg
Dr Ronald Ruden agykutató, a HAVENING felfedezője

Dr Ronald Ruden agykutató, a HAVENING felfedezője

Mi az a Havening?

Ha feldolgozatlanul maradnak, a nagyon stresszes, megrázó, fájdalmas eseményeknek hosszan tartó, negatív hatásuk van és későbbi nehéz események feldolgozását megnehezítik, a negatív érzelmi és viselkedési spirál részévé válnak, majd később PTSD-t is okozhatnak. 

Sajnos amikor ilyen tapasztalásokon megyük keresztül és nem kezeljük, bizonyíthatóan gyengül vagy akár össze is omlik a későbbi problémákkal történő megbírkózási képességünk.

A Havening Módszer (Amygdala Depotentiation Technique) egy rendkívül hatékony, az idegtudomány (neuroscience) általt tesztelt és bizonyított technika. A mindennapi stressz csökkentésére, az érzelmekkel telt események és a hozzájuk kötődô érzelmi problémák (idegesség, félelem, pánik, étvágytalanság, levertség, sírásrohamok, álmatlanság) végleges feldolgozására alkalmazható. Szintén fantasztikusan jól hasznáható különböző félelmek (repülés, vezetés, beszédek tartása, fóbiák) és rossz szokások megszüntetésére (túlzott evés stb).

És ami a legfantasztikusabb, még beszélnie sem kell rossz emlékeiről ha nem akar, ugyanis a New York-ban dolgozó és kutató Dr Ruden az elmúlt közel két évtized során bebizonyította, hogy a terápia úgy is működik, mert az emlékek aktiválása beszéd nélkül is megtörténik.

Miért nem tudjuk könnyen túltenni magunkat dolgokon?

A titok az emlékeink eltárolásában rejlik. A mindennapi életben emlékeinket az érzékszerveinken keresztül eltárolja az agyunk, és később ezek előhívhatóak. 

Tehát amikor egy szép emlékre gondolunk, általában előjön egy kép arról ami történt és esetleg több részletre is emlékezünk. Lehet, hogy emlékezetünkben eltároltunk egy dalt vagy más hangokat, vagy éppen valamilyen jó illatról vagy ízről jut eszünkbe ami történt.

Azonban amikor valami nagyon stresszes történik velünk, a következményei gyakran életünk végéig kísérnek bennünket.

Sajnos a hosszú évekig tartó terápiás kezelések is sikertelennek bizonyulnak az ilyen események kezelésében, mert az idegrendszerünk 'vészhelyzet' jelzést kap az agytól, ami a testünben stresszes, szorongásos állapotot vált ki. Ez pedig rendkívüli módon, gyakran számunkra észrevétlenül befolyásolja a viselkedésünket, hozzáállásunkat, döntéseinket. 

Ezek az stresszes események nagyon sok részletben tárolódnak el, és bármilyen kis részlet, ami az eseményre emlékeztet, vagy ahhoz hasonló - előidézheti az eseményhez kapcsolódó érzéseket, és akár úgy is érezhetjük magunkat, mintha újra és újra megtörténne velünk, mert az érzések teljesen a hatalmukba kerítenek bennünket. 

A stresszes, fájdalmas eseményhez kapcsolódó emlékek gyakran kényszerítő erővel, váratlanul törnek ránk, olyan mintha újra átélnénk, emlékképeken, ijesztő rémálmokon keresztül.

Panaszok közé tartozhat az alvászavar, ingerlékenység, ilyedősség és az 'elkerülő magatartás' kialakulása, amikor bármilyen hasonló szituációt próbálunk elkerülni vagy megpróbáljuk szőnyeg alá söpörni. Ilyenkor bizonyos esetekben traumás stressz utáni zavarról (PTSD) beszélünk.

A legújabb ideg- és agykutatások az elmúlt két évtizedben kimutatták hogyan lehetséges megváltoztatni ezt a beidegződést. A Havening Módszerek® alkalmazása teljesen megszabadít az múlt érzelmi fogságából és amelyet a korábban említett rossz emlékek okozta tünetegyüttesek kezelésére rendkívül sikeresen alkalmazhatunk. 

Mindannyian tudjuk, hogy az érzékszerveinkre vonatkozó hatások hogyan befolyásolják a viselkedésünknet és gondolkodásunkat. Például gondolj csak egyik kedvenc zenédre, egy tányér húslevesre, vagy egy szeretted ölelésére. Ezek, az érzékszerveidre való hatások miyen érzéseket váltanak ki belőled? Mit gondolsz, ezek a hatások átmenetiek? Vagy mégse?

A brit rendőrtiszt, Richard Oakley, aki keservesen szenvedett a londoni bombázások után, beszélt a Nagy Britanniában tartott Konferencián arról beszélt, hogy a Havening Terápia hogyan változtatta meg az életét. És persze a családjáét. Ezekkel a rendőrtisztekkel is dolgozunk a Havening technikával, ami végre egyre elterjedtebbé válik világszerte, segítve hasonló nehéz emlékekkel küszködő embereket. 

Nagyon sokszor láttam az elmúlt években, hogy milyen hatékonyan működik az agykutási eredményeken alapuló Havening, ami Október 7-8-án végre Budapesten is elérhető lesz mindazoknak, akik maguk segítésére szeretnék használni vagy terapeutaként okleveles képzést szeretnének végezni. 

A legjobb dolog az, hogy ezt a technikát nemcsak emlékek feldolgozására használhatjuk, hanem iskolásokkal, sportbajnokokkal, üzleti vezetőkkel is teljesítmény növelésére, a mindennapi stresszel való megbirkózásra és koncentráció segítésére. 

Szülők is megtanulhatják, hogy sikeresebben tudjanak segíteni gyermekeiknek a mindennapokban és segítsék a gyerek mentális jólétét, hogy az elkerülhetetlen megpróbáltatásokat jobban viseljék az életük során.

Milyen problémákon segít a Havening?

 • viselkedési problémák
 • idegesség
 • álmatlanság
 • sírásrohamok
 • pánik
 • levertség 
 • magabiztossági problémák leküzdése és teljesítmény növelése
 • koncentrálás javítása
 • félelmek - például repülés, vezetés, beszédek tartása
 • fóbiák- magasság iszony, pókok stb.
 • általános stresszoldás munkahelyen, interjúk előtt, iskolában, otthon stb. 
 • traumás emlékekhez kötődő érzelmek feldolgozása és még sok más érzelmi problémán segít

Lehetséges az, hogy az érzékszerveinkre való hatással állandó változást érjünk el?

A Havening Módszerek olyan hihetetlenül hatékony módszerek, amelyek tudományos kutatásokkal bizonyítottan véglegesen megszabadítanak a negatív emlékek hatásától mind pszichológialilag, mind fizikailag. A Havening Módszerek bizonyítottan használhatóak bekódolt erős érzelmekkel vegyülő, stresszes memóriák következményeinek kezelésében, stressz kezelésben és még nagyon sok más esetben, mint például hosszan tartó stressz hatásainak kezelésében, ezek közé tartozik például a krónikus fájdalom. A Havening protocol része az érzékekre ható emberi érintés mint terápiás eszköz, a Havening Érintés®. 

Mi a Havening kezelés eredménye?

A Havening Módszerek segítik az említett stresszes emlékek feldolgozását, mégpedig a legjobb hír az, hogy teljesen véglegesen.  Így az ezzel kapcsolatos tünetek és panaszok lecsökkennek vagy teljesen meg is szűnnek, nagyon gyakran már néhány terápiás ülés alatt. Ez azt jelenti, hogy a stresszes élményre való visszaemlékezés már nem fog érzelmi megterhelést jelenteni. Az eredmény megkönnyebbülés, megnyugvás, a múlt emlékének normalizálódása, megszabadulás az érzelmi fogságból.

Koter Margaréta az egyetlen szaképzett Magyar Havening Terápia Oktató, a terápia felfedezőivel, Dr Ronald and Stephen Ruden-nel és a világhírű Paul McKenna-val Los Angelesben

Koter Margaréta az egyetlen szaképzett Magyar Havening Terápia Oktató, a terápia felfedezőivel, Dr Ronald and Stephen Ruden-nel és a világhírű Paul McKenna-val Los Angelesben

Honnan származik ez a terápia?

A terápia felfedezője Dr Ronald Ruden New York-ban élő neurológus. Testvérével, Dr Stephen Ruden-nel közel két évtizede hasznáják és tesztelik a Havening terápiát a saját praxisukban fantasztikus eredményekkel. Dr Ruden először a 2010-ben kiadott When the Past is Always Present (Amikor a múlt mindig jelen van) című könyvében írt a Havening-ről és különböző használati lehetőségeiről a stresszel kapcsolatos betegségek és traumák kezelésére és azóta világszerte elterjedt a terápia, tavaly már Magyarországra is elérkezett és végre Terapeuta képzésekre is jelentkezhetnek az érdeklődők.


KI NYÚJTHAT HAVENING / ADT KEZELÉST? 

KIZÁRÓLAG TERAPEUTÁK, AKIK A DR RUDEN ÁLTAL JÓVÁHAGYOTT KÉPZÉST ELVÉGEZTÉK. 

A nemzetközi listát itt találja meg: www.havening.org


VAN-E MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉG ARRA, HOGY TERAPEUTA KÉPZÉSEN RÉSZT VEGYEK ÉS OKLEVELET SZEREZZEK? 

Magyarországon még nem történt Terapeuta Képzés, de Magyarország szakképzett oktatója, James Margaréta 2018. Októberre tervezi az első, Dr Ruden által jóváhagyott, oklevelet nyújtó képzést.

A tananyagok fordítása jelenleg folyamatban van és Októberre tervezzük az első tanfolyamot. Részletekért figyelje az oldalt. 


AKI SZERETNÉ ÉRDEKLŐDÉSÉT REGISZTRÁLNI A TERAPEUTA KÉPZÉSRE, ITT TEHETI:

Név *
Név

HOL TALÁHATOK SZAKKÉPZETT MAGYAR HAVENING / ADT TERAPEUTÁT?

Pillanatnyilag, az Magyar terapeuta Skype-on érhető el. Skype elérhetőséghez csak küdjön egy üzenetet.

Ha szeretné megtudni, hogy a Havening Kezelés hasznáható-e az ön problémájára, vagy kérdése van valamivel kapcsolatban, szívesen segítünk. Kollegáink gyorsan válaszolni fognak önnek, csak küldjön egy üzenetet.